Založ si blog

Mimochodom: Zabíjanie ako šport

Skoro každý, kto aspoň trochu sleduje šport, vie o tom, že kanadskí hokejisti patria k najlepším strelcom. Nielen na práve prebiehajúcich majstrovstvá sveta v Dánsku. Hráči ako Wayne Gretzky, Bobby Hall, Mario Lemieux, Gordie How alebo Bobby Orr patrili k streleckým rekordérom v histórii kanadsko-americkej NHL. Menej čitateľov však asi vie, že Kanaďania patria k špičkovým preborníkom aj v inej streľbe.

Práve v súvislosti s aktuálnym hokejovými majstrovstvami som si spomenul na staršie články v zahraničnej tlači referujúce o “vynikajúcich” výsledkoch ostrostrelcov, resp. ostreľovačov, ktorí v prebiehajúcich vojnách dokážu zostreliť nepriateľských vojakov na veľké vzdialenosti. Dokonca sa v tejto “discipline” dajú vytvárať aj svetové rekordy. Zároveň som sa dočítal, že Kanaďania sú v tejto discipline na najvyššej úrovni. Hoci Kanada sa iba v obmedzenej miere zúčastňuje na amerických konfliktoch na Blízkom východe, konkrétne v Iraku a Afganistane, zaznamenala niekoľko pozoruhodných streleckých výkonov.

Nemecký bulvárny denník Bild v tejto súvislosti informoval o tom, že nemenovaný kanadský ostrostrelec zastrelil teroristu Islamského štátu na vzdialenosť 3540 metrov a vytvoril tak nový svetový rekord. Ten do roku 2009 držal britský vojak Craig Harrison so smrteľnou strelou na vzdialenosť 2475 metrov. Takže kanadský strelec v Iraku prekonal rekord o viac ako jeden kilometer. Týmto výkonom sa zaradil do skupiny štyroch najlepších ostreľovačov na svete, medzi ktorými sú ďalší dvaja Kanaďania. Rob Furlong v roku 2002 zastrelil v Aufganistane nepriateľa na vzdialenosť 2430 metrov a Arron Perry v tom istom roku a v tej istej vojne dosiahol rekord 2310 metrov.

Takže až tam sme sa dopracovali. Dnes súťažíme nielen o to, kto čo na najväčšiu vzdialenosť hodí kladivo alebo oštep, ale aj o to, kto na čoraz väčšiu vzdialenosť zastrelí nejakého nepriateľa, o ktorom nemá ani tušenia, kto to je, aké je jeho zmýšľanie a aké sú dôvody, aby ho zastrelil.

Nemá zmysel opakovať argumenty proti vojnám v Iraku, Sýrii, Líbyi a ich osnovateľom. Chápem všetky ich geopolitické a ekonomické záujmy. Nechápem však, prečo sa z najvyspelejších ekonomických a vraj aj najdemokratickejších krajín s takou vehemenciou šíri kultúra vojny a zabíjania, ku ktorej súťaž o najlepšieho snajpera určite prispieva.

 

Liberálny hoaxstream

27.03.2019

Takto výstižne nazval jeden z diskutérov na stránke konzervatívneho denníka Postoj médiá, ktoré sa samy najradšej označujú ako mainstreamové, systémové alebo jednoducho tie, ktoré jediné majú nárok pôsobiť na slovenskej mediálnej scéne. Ostatné je odpad, hoax, konšpirácia a proruská propaganda. Výstižné pomenovanie médií, ktorých údernou jednotkou sú najmä Sme, [...]

Za čo by sa mal hanbiť Guterres

13.12.2018

Na nedávnej svetovej konferencii OSN v marockom Marrákechi sa generálny tajomník tejto čoraz viac pochybnej organizácie vyjadril, že od roku 2000 prišlo o život už viac ako 60 000 migrantov, čo je podľa neho hanbou pre celé medzinárodné spoločenstvo. Uznávam, je to smutné. Avšak pán Guterres by sa mal hanbiť aj za niečo iné. Asi mu to treba propomenúť. Dnešní migranti z [...]

O ovplyvňovaní „nezávislých“ novinárov

11.06.2018

V poslednej dobe sa vyhrotil problém slobody médií a slobody prejavu, najmä vo vzťahu k novinárom. Navyše sa objavila požiadavka, aby sa v trestnom zákonníku zrušila klauzula o ohováraní. Asi v tom zmysle, aby novinári mali možnosť ohovárať kohokoľvek, ale postihnutí (najmä politici) vlastne ani nemali možnosť k tomu zaujať stanovisko. Pretože vo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 12965x
Priemerná čítanosť článkov: 2593x

Autor blogu

Kategórie